Onze projecten

Project straatmoeders

Het eerste project waarin Esther en JanJaap hun visie van 'Er is altijd genoeg' gestalte geven, is hun werk onder straatvrouwen in het centrum van Nairobi, Kenia. Al twee jaar trekken zij met deze vrouwen op. Deze vrouwen en meisjes leven met elkaar als een familie bij elkaar. De vrouwen waar het team in Nairobi zich op richt, zijn dakloos en bedelen langs de drukke autoweg en op straat. De verhalen en de situaties van deze vrouwen zijn schrijnend, en zonder hulp lukt het ze niet uit de negatieve spiraal te stappen. 

Met drie jaar leerplichtig

Bijna alle vrouwen hebben kinderen onder de 3 jaar. De overheid nemen alle kinderen van 3 jaar en ouder weg bij de moeder en brengt hen onder in tehuizen, omdat ze vanaf die leeftijd leerplichtig zijn. Maar nadat ze hun kindje kwijt zijn, raken ze vaak al snel weer zwanger en hebben ze opnieuw de zorg voor een klein kwetsbaar leventje, een zorg die ze helemaal niet aan kunnen. Jonge vrouwen onder de 30 hebben gemiddeld al 5 kinderen ter wereld gebracht.

De dagelijkse problematiek

De moeders zijn vaak verslaafd aan lijm, thinner en alcohol. Ze verkeren in een slechte psychische staat en zijn vaak niet meer in staat om voor zichzelf te zorgen, laat staan voor hun kind. Traumatische ervaringen van (seksueel) misbruik en geweld is een dagelijks gegeven. Vele vrouwen en kinderen sterven op straat, door kou, ondervoeding en geweld.

Ontsnappen aan de hopeloosheid

Vlakbij de rotonde waar de vrouwen slapen in het centrum van Nairobi, gebruikt AltijdGenoeg een gebouw van Crisc.org. Deze organisatie ontfermt zich voornamelijk over straatjongens, maar 3 dagen in de week is het een ontmoetingsplaats voor 'onze' straatvrouwen.

Soms is er maar weinig nodig om die spiraal van armoede te doorbreken; door contact te leggen met een familielid die kan helpen, of door een huurschuld af te betalen, kan een vrouw weer in haar woning en kan ze haar handel weer starten om in haar levensonderhoud te voorzien.

Bouwstenen voor hulp

Er zijn drie pijlers van waaruit gewerkt wordt:

1. Individuele vertrouwensrelatie opbouwen. Door langdurig en consistent te investeren en een hulpplan op maat te maken is de kans om een omkeer te creeren veel groter.

2. Het voorzien van basisbehoeften: AltijdGenoeg biedt voedsel, kleding, educatie en medische hulp. 

3. Het verstrekken van een startbudget aan vrouwen die in staat zijn om een klein bedrijfje te starten en met een klein steuntje in de rug op eigen benen kunnen staan. 

Opvang en rehabilitatie

Esther en JanJaap hebben visie voor deze vrouwen, en bieden hen een veilig en succesvol terugkeertraject in de maatschappij aan: een opvangboerderij met verslavingszorg buiten de stad. Op deze plek, ver van het stoffige stadscentrum, moeten de vrouwen een nieuwe start in hun leven kunnen maken. 

Hier leren de vrouwen een geregeld leven te leiden, hun eigenwaarde te hervinden en voor zichzelf én hun kindje te zorgen. Ze leren om zelfstandig een inkomen te genereren. Door middel van het zelf verbouwen van gewassen en het houden van vee, zou dit opvangcentrum deels zelfvoorzienend kunnen draaien.