maart 2012

20 sep 2011

Het is elke keer weer geweldig om te zien dat het werk in Nairobi gestaag doorgaat, ook in de periodes dat wij in Nederland zijn. In deze nieuwsbrief laten we Bernard eens aan het woord, die verslag doet van een bewogen periode. Maar eerst stellen we Savior aan u voor:


Savior

Salomé was zeven maanden zwanger toen ze op 27 november beviel van haar zoontje Savior, op straat. Hij woog nauwelijks anderhalve kilo.

Toen we hem deze week voor het eerst weer zagen, werd meteen duidelijk dat dit kleine mensje nog geen kilo was aangekomen in die eerste drie maanden - die moest zo snel mogelijk van straat!

We kwamen in contact met Susanna, een Britse vrouw die samen met haar man werkt voor ‘New Life Home Trust’. Deze organisatie neemt in de regel alleen kinderen op die ter adoptie worden aangeboden of op straat zijn achtergelaten, maar voor Savior maakte Susanna een uitzondering: voor een heel jaar kan hij bij hen op krachten komen. Wij kunnen ondertussen met de moeder gaan werken aan een nieuw bestaan, zodat zij straks weer voor hem zal kunnen zorgen; zo niet, dan zullen we een permanent tehuis voor hem zoeken.

Bernard

Onze trouwe collega, Bernard Makau, wilde graag eens zelf onze Nederlandse achterban vertellen over het werk:

‘Hoewel er niet alleen maar goed nieuws is - we hebben in de afgelopen periode twee vrouwen en drie kinderen verloren - zien we langzaam maar zeker opmerkelijke veranderingen in het leven van de straatvrouwen, hun kinderen, en de jongens.

Het onderwijs dat we geven over wie Christus voor hen is, heeft hen diep geraakt, waardoor velen van hen hun leven aan Jezus gaven. Ze hebben zich toegelegd om trouw naar de samenkomsten te komen (ook op tijd te komen!), en onze programma’s te volgen, om actief mee te doen met het zingen en dansen, en met de gesprekken. Ze kijken meer naar elkaar om, echt als een familie, en velen doen hun best om wat ze leren ook in hun leven toe te passen. Sommigen zijn gestopt met druggebruik, of van straat gegaan, leven nu bij familie of zelfstandig.

Door het goede nieuws over Jezus met hen te delen, raken de mensen geïnspireerd, krijgen nieuwe hoop en geloof voor de toekomst.

Ik noem een paar mensen die nieuwe keuzes hebben gemaakt voor een beter leven:

  • Ben Njau en Hassan Mwangi zijn aan het werk gegaan als beveiliger. Ze hebben samen een huis gevonden buiten het stadscentrum. Eind deze maand zullen ze hun eerste salaris krijgen.
  • Francis en Kamau zijn twee jongens die een opleiding in autotechniek zijn gaan volgen.
  • Voor Yusuf Stephen hebben we een sponsor uit de VS gevonden die hem wil helpen bij het produceren van een rap-album, en ervoor zorgt dat hij van de straat blijft!
  • Nog drie andere jongens hebben sponsors gevonden die hen steunen voor onderdak en een opleiding.
  • Een aantal vrouwen die geschaad zijn door verkrachting, zijn door Gods liefde aangeraakt, waardoor hun trauma’s zijn genezen. Ook begonnen vrouwen voor elkaar te bidden en de zieken de handen op te leggen, zodat God hen genas.
  • En voor James Njoroge kwam ook genezing: door een ongeluk was hij kreupel en liep met krukken, maar nadat we voor hem hadden gebeden, begon hij meteen goed te lopen. Zonder krukken, en zonder pijn!

Onze nieuwe uitdaging is om vervangende ruimte te vinden voor onze bijeenkomsten, maar we vertrouwen dat God voor ons uitgaat en al een plek heeft voorbereid.

Gods zegen voor u, SHALOM!’

Wij

Na een veel langere periode in Nederland dan we van tevoren wilden, zijn we weer terug in Nairobi. Het gaat goed met ons!

Dat we uiteindelijk bijna drie maanden in Amsterdam verbleven, was omdat Esther vreemde lichamelijke klachten had die in het ziekenhuis grondig werden onderzocht. De symptomen zijn weg, en de artsen hebben gelukkig niets ernstigs kunnen vinden, zodat we, helemaal gerustgesteld, 25 februari weer in het vliegtuig stapten. De overgang, alleen al wat het grote klimaatverschil betreft, is altijd wennen, maar het is fijn om weer thuis te zijn. Vooral Vera is hier helemaal in haar element.

Kerkgebouw

Het bestuur van de kerk, vlakbij ‘de rotonde’, waar we drie keer per week onze bijeenkomsten houden, heeft laten weten dat ze het huurcontract willen beëindigen. Ze willen de kerk meer voor eigen programma’s gaan gebruiken, dus per april zijn we daar niet meer welkom.

Daar waren we in eerste instantie helemaal niet blij mee, maar tegelijk hadden we al eerder behoefte aan een geschiktere plek, met betere faciliteiten. Momenteel zijn we in gesprek met een organisatie die naschoolse progamma’s biedt aan straatjongens, waar wij misschien ruimte kunnen huren. Wij roepen u op voor specifiek gebed dat we tijdig vervangende ruimte zullen vinden!

Jeugdclub ‘JaToV’

In de kerkgemeente in Rotterdam-Overschie is de jeugdclub van 9 tot 12-jarigen actief aan de slag gegaan om AltijdGenoeg te steunen. De kinderen zijn, na het horen van de verhalen uit Nairobi, diep geraakt door de nood, en zijn enthousiast aan de slag gegaan met geld inzamelen. Zelf stoppen de kinderen wekelijks een bijdrage in hun ‘koninkrijksdoosjes’ (soort collectebusjes), hebben ze gecollecteerd tijdens een familiedienst, en vorige week tijdens een kampweekend is een sponsorloop gehouden. Het geld daarvoor wordt nog geïnd, maar geschat wordt een bedrag van ruim 2000 euro!

Lieve groet en Gods zegen in alles!


JanJaap & Esther

 

 

Commentaar

Commentaar toevoegen